Hyppää sisältöön

Virastotalon rakennustyöt alkavat toukokuun alussa

Jaa somessa:

Virastotalon rakennustyöt alkavat toukokuun alussa

Tampereen virastotalon peruskorjaus ja laajennus aloitetaan toukokuun alussa 2023, ja rakennustyöt valmistuvat kesällä 2026. Tampereen Tilapalvelut toimii hankkeen rakennuttajana, ja projektinjohtourakoitsijaksi on valittu YIT Suomi Oy.

Tampereen kaupunki allekirjoitti YIT:n kanssa toteutusvaiheen sopimuksen Tampereen virastotalon peruskorjauksesta ja laajennuksesta. Hanke siirtyi toteutusvaiheeseen ja rakennustyöt aloitetaan toukokuun alussa. Hanke toteutetaan yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana.

Työt aloitetaan virastotalon sisäpuolisilla purkutöillä. Purettavan osan tilalle rakennetaan viisikerroksinen uudisrakennus, jolle tavoitellaan RTS-ympäristöluokituksessa neljää tähteä. Vanhan kiinteistön eteläinen ja pohjoinen osa peruskorjataan.

”Kehitysvaihe on saatu onnistuneesti päätökseen ja sen myötä olemme valmiita siirtymään toteutusvaiheeseen. Kehitysvaiheessa hyödynsimme eri osapuolten kokemusta ja osaamista sujuvan ja riskittömän rakentamisen varmistamiseksi. Hankkeen ensimmäisistä hahmotelmista on hetki vierähtänyt, mutta nyt on hienoa päästä aloittamaan itse rakentaminen”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Petri Saarinen Tampereen Tilapalveluilta.

”Käytössä oleva etä- ja lähityön yhdistelmä mahdollistaa sen, että aikaisemmin Frenckellissä ja virastotalossa työskennellyt henkilöstö mahtuu uuden virastotalon tiloihin. Talo toimii kolmen vuoden kuluttua noin 900 työntekijän toimistona ja luottamuselimien kokoustilana. Projektin tavoitteena on onnistua työympäristön ja työskentelykulttuurin kehittämisessä niin, että uusi virastotalo ja sen toimintakulttuuri tukevat työssä onnistumista ja työhyvinvointia. Tavoitteena on myös saada aikaan taloudellisia säästöjä. Olemme tyytyväisiä lisäksi siitä, että uuden talon ensimmäinen kerros voidaan avata kaupunkilaisille”, sanoo Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

”Olemme kehitysvaiheen aikana tehneet avointa ja tiivistä yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa. Kehitysvaiheen toimenpiteet ovat keskittyneet hankkeen sekä sen ympäristön näkökulmasta turvallisen toteutuksen varmistamiseen, mahdollisten riskien kartoittamiseen ja niiden hallintaan. Lisäksi keskiössä on ollut muun muassa sääsuojauksen toteutustapa, suunnitelmien toteutuskelpoisuuden varmistaminen, hankintojen valmistelu sekä tuotannon suunnittelu”, kertoo YIT:n hankejohtaja Janne Korja.

Urakan valmistuttua katutason kerrokseen muuttavat palvelupiste, ravintola sekä näyttelytilat, ja kerrosta avataan kaupunkilaisten käyttöön. Katutasosta pääsee kulkemaan myös toisen kerroksen kokous- ja koulutuskeskukseen. Valtuustosalin paikka säilyy viidennessä kerroksessa. Rakentamissuunnitelmassa on huomioitu esteettömät ja selkeät kulkureitit. Tilojen monikäyttöisyyteen, muunneltavuuteen sekä järjestelmien ja laitteiden energiatehokkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Virastotalon on suunnitellut Aarne Ervi, ja suojeltu kiinteistö on valmistunut kahdessa osassa vuosina 1967 ja 1975. Virastotalossa on myös paljon taideteoksia, joita on siirretty suojaan rakentamisen ajaksi. Keramiikkataiteilija Birger Kaipiaisen suurikokoinen teos, vuonna 1967 Montrealin maailmannäyttelyyn valmistunut Orvokkimeri, on päädytty suojaamaan ja jättämään kiinteistöön urakan ajaksi.

Katso ajankohtaiset tiedot rakennustöiden etenemisestä: Tampereen virastotalo | (yit.fi)

Ilmasta otettu kuva isosta valkoisesta rakennuksesta.
Havainnekuva uudesta Tampereen virastotalosta (Kuva: KVA Architects)
Kahvilan sisätilaa: etualalla kasveja, taaempana pöytiä, tuoleja ja tiski.
Havainnekuva virastotalon kahviosta (Kuva: KVA Architects)
Miehen kasvokuva.

Jutellaanko lisää?

Petri Saarinen
Hankepäällikkö

Puhelin ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​040 767 1981

Tutustu työhömme

Työsuojelupäällikkö Sami Aalto kehittää Tilapalvelujen työturvallisuutta

Sami Aalto aloitti Tampereen Tilapalveluilla työsuojelupäällikkönä tämän vuoden alussa. Sami vastaa Tilapalvelujen työntekijöiden työturvallisuudesta, kiertää kohteilla ja osallistuu yrityksen riskienhallintatyöhön.

Iso harppaus työturvallisuuden parantamiseksi rakennustyömailla

Tampereen Tilapalvelut oli mukana kaksi vuotta kestävässä tutkimuksessa, jossa selvitettiin eGate-laitteiston mittaustarkkuutta pölynhallinnan reaaliaikaisessa mittauksessa.