Hyppää sisältöön

Kunnalliset jätehuoltomääräykset uudistuivat 1.7.2021

Jaa somessa:

Kunnalliset jätehuoltomääräykset uudistuivat 1.7.2021

5.8.2021

Uudet jätehuoltomääräykset perustuvat uudistuvaan lainsäädäntöön ja velvoittavat aiempaa enemmän jätteiden lajitteluun ja erilliskeräykseen. Siirtymäaika määräysten toteuttamiseksi päättyy 1.7.2022, jolloin kierrätettävien jätteiden erilliskeräys tulee olla aloitettu. Lisätietoa uusista jätehuoltomääräyksistä löydät alueellisen jätehuoltolautakunnan internetsivuilta (tampere.fi).

Kunnan hallinto- ja palvelukiinteistöille muutokset tarkoittavat uusia lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteita. Jatkossa kiinteistöissä tulee lajitella ja erilliskerätä kaikki kierrätettävät jätejakeet, mikäli erilliskeräyksen määrät täyttyvät (kts. alla). Uudet keräysastiat tuodaan kohteisiin, kun edellytykset täyttyvät. Kartoituksen ja kohdekohtaisen arvioinnin tekevät Tampereen Tilapalvelut ja Pirkanmaan Jätehuolto siirtymäajan aikana.

Erilliskeräyksen määrät

Jätelaji on lajiteltava ja erilliskerättävä, jos

  • biojäte: jätettä syntyy viikossa vähintään 10 kilogrammaa,
  • kartonkipakkaukset: jätettä syntyy viikossa vähintään 5 kilogrammaa,
  • pienmetalli: jätettä syntyy viikossa vähintään 2 kilogrammaa,
  • lasipakkaukset: jätettä syntyy viikossa vähintään 2 kilogrammaa,
  • muovipakkaukset: jätettä syntyy viikossa vähintään 5 kilogrammaa,
  • paperi: kuten jätelain 49 § ja 50 § määräävät.

Tilanne on haastavin muovinkeräyksen osalta, sillä kansallinen linjaus kuluttaja- ja yritysmuovin lajittelusta erikseen ja eri muovijakeisiin ei ole vielä valmistunut. Yritysmuoville ei ole vielä sovittua jatkokäsittelyä, joten sitä ei vielä voida erilliskerätä yksin tai yhdessä kuluttajamuovin kanssa, mikä tekee lajittelusta ja keräyksen järjestämisestä haastavaa. Lisäksi keväällä järjestetyissä muovinkeräyspiloteissa on havaittu, että kohteissa syntyvä kuluttajamuovin osuus on keskimäärin niin vähäinen, ettei erilliskeräyksen raja täyty. Linjausta muovien lajittelusta odotetaan loppuvuodesta 2021, minkä jälkeen pääsemme suunnittelemaan ja toteuttamaan myös muovinkeräystä kohdekohtaisesti.

Asiasta tiedotetaan kuntien kiinteistöjä erikseen heti, kun tarkempaa ohjeistusta on saatavilla. Jätehuollon kokonaisuutta kehittävät yhteistyössä Tampereen Tilapalvelut, Pirkanmaan Jätehuolto ja Tampereen kaupunki. Kokonaisuus on iso ja haastava toteuttaa, joten toivomme yksiköiltä malttia ja yhteistyötä.

Tutustu työhömme

Etelä-Hervannan koulu ja päiväkoti: arkkitehtuuria ja taidetta yhdessä

Etelä-Hervannan koulu ja päiväkoti, moderneja toimintoja palveleva nelikerroksinen rakennus, on osoitus suunnittelijoiden ja taiteilijan yhteistyön voimasta, joka yhdistää arkkitehtuurin ja taiteen harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Sähkösuunnittelija

Haemme sähkösuunnittelijaa. Lue lisää ja hae tehtävää 27.9.2023 mennessä.