Hyppää sisältöön

Tampereen virastotalon peruskorjaus ja laajennus

Jaa somessa:

Virastotalon rakennustyöt ovat käynnissä

Tampereen virastotalon peruskorjaus ja laajennus on aloitettu toukokuun alussa 2023, ja rakennustyöt valmistuvat kesällä 2026. Hankkeen rakennuttajana toimii Tampereen Tilapalvelut, ja projektinjohtourakoitsijana YIT Suomi Oy.

Aleksis Kiven kadun puolella sijaitseva Tampereen virastotalon vanhan kiinteistön eteläinen ja pohjoinen osa peruskorjataan. Puutarhakadulla sijainneen matalan siiven tilalle rakennetaan viisikerroksinen uudisosa.

Urakan valmistuttua katutason kerrokseen muuttavat palvelupiste, ravintola sekä näyttelytilat, ja kerrosta avataan kaupunkilaisten käyttöön. Katutasosta pääsee kulkemaan myös toisen kerroksen kokous- ja koulutuskeskukseen. Valtuustosalin paikka säilyy viidennessä kerroksessa. Rakentamissuunnitelmassa on huomioitu esteettömät ja selkeät kulkureitit. Tilojen monikäyttöisyyteen, muunneltavuuteen sekä järjestelmien ja laitteiden energiatehokkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Uusi virastotalo tulee toimimaan nyt Frenckellissä työskentelevien noin 900 työntekijän toimistona. ”Käytössä oleva etä- ja lähityön yhdistelmä mahdollistaa sen, että aikaisemmin Frenckellissä ja virastotalossa työskennellyt henkilöstö mahtuu uuden virastotalon tiloihin.  Projektin tavoitteena on onnistua työympäristön ja työskentelykulttuurin kehittämisessä niin, että uusi virastotalo ja sen toimintakulttuuri tukevat työssä onnistumista ja työhyvinvointia. Tavoitteena on myös saada aikaan taloudellisia säästöjä. Olemme tyytyväisiä lisäksi siitä, että uuden talon ensimmäinen kerros voidaan avata kaupunkilaisille”, sanoo Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Virastotalon on suunnitellut Aarne Ervi, ja suojeltu kiinteistö on valmistunut kahdessa osassa vuosina 1967 ja 1975. Virastotalossa on myös paljon taideteoksia, joita on siirretty suojaan rakentamisen ajaksi. Keramiikkataiteilija Birger Kaipiaisen suurikokoinen teos, vuonna 1967 Montrealin maailmannäyttelyyn valmistunut Orvokkimeri, on päädytty suojaamaan ja jättämään kiinteistöön urakan ajaksi.

Katso ajankohtaiset tiedot rakennustöiden etenemisestä: Tampereen virastotalo | (yit.fi)

Ilmasta otettu kuva isosta valkoisesta rakennuksesta.
Havainnekuva uudesta Tampereen virastotalosta (Kuva: KVA Architects)
Kahvilan sisätilaa: etualalla kasveja, taaempana pöytiä, tuoleja ja tiski.
Havainnekuva virastotalon kahviosta (Kuva: KVA Architects)

Sijainti
Aleksis Kiven katu 14 – 16 C

Aikataulu
Rakennustyöt aloitettiin toukokuussa 2023 ja urakan on määrä valmistua kesällä 2026.

  • Purkutyöt 5/2023
  • Kantaosan sääsuoja 7/2023–1/2024
  • Sisävaiheen työt 8/2023
  • Kantaosan elementtiasennustyöt 9/2023–12/2023
  • Uudisosan elementtiasennustyöt 5/2024–8/2024
  • Uudisosan sääsuoja 8/2024–10/2024
  • Valmistuminen kesällä 2026

Kustannusarvio
Rakennusurakan arvioitu kokonaisarvo on noin 49 miljoonaa euroa.

Rakennuttaja
Tampereen Tilapalvelut Oy
Projektipäällikkö Petri Saarinen

Projektinjohtourakoitsija
YIT Suomi Oy

Ajankohtaiset tiedot töiden edistymisestä: Tampereen virastotalo | (yit.fi)
Tampereen kaupungin tiedote 11.4.2024: Virastotalon sääsuojan alta paljastui tutunnäköinen rakennus – peruskorjaustyöt ovat edenneet aikataulussa [Tampereen kaupunki – Ajankohtaista]
Tampereen kaupungin tiedote 19.1.2024: Virastotalon uudisosaa aletaan rakentaa kesällä [Tampereen kaupunki – Ajankohtaista]
Tampereen kaupungin tiedote 2.10.2023: Virastotalon uusien julkisivuelementtien asennus alkoi [Tampereen kaupunki – Ajankohtaista]
Tampereen kaupungin tiedote 26.4.2023: Virastotalon peruskorjaus ja laajennus [Tampereen kaupunki – Kaupunkisuunnittelu – Kaupunkiympäristö uudistuu]
Tampereen Tilapalvelujen uutinen 26.4.2023: Virastotalon rakennustyöt alkavat toukokuun alussa – Tampereen tilapalvelut
YIT:n sijoittajauutinen: YIT on valittu Tampereen keskusvirastotalon peruskorjauksen ja laajennuksen toteuttajaksi

Miehen kasvokuva.

Jutellaanko lisää?

Petri Saarinen
​​​​​​​Hankepäällikkö

Puhelin ​​​​​​​040 767 1981

Tutustu työhömme

Kiinteistöjen nosto-ovien korjaustöiden kumppanirekisteri

Voit hakea Tilapalveluiden nosto-ovien korjaustöiden kumppanirekisteriin.

Aleksanterin koulutalojen perusparannuksen suunnittelu alkaa

Koulun rakennuksissa nykyaikaistetaan tekniikkaa ja päivitetään sisätilat vastaamaan nykyajan kouluympäristön vaatimuksia, kunnioittaen samalla rakennuksen historiaa. Myös rakennuksen esteettömyyttä parannetaan.