Hyppää sisältöön

Tampereen virastotalon peruskorjaus ja laajennus

Jaa somessa:

Virastotalon rakennustyöt alkavat toukokuun alussa

Tampereen virastotalon peruskorjaus ja laajennus on aloitettu toukokuun alussa 2023, ja rakennustyöt valmistuvat kesällä 2026. Tampereen Tilapalvelut toimii hankkeen rakennuttajana, ja projektinjohtourakoitsijaksi on valittu YIT Suomi Oy.

Tampereen kaupunki allekirjoitti YIT:n kanssa toteutusvaiheen sopimuksen Tampereen virastotalon peruskorjauksesta ja laajennuksesta. Hanke siirtyi toteutusvaiheeseen ja rakennustyöt aloitettiin toukokuun alussa. Hanke toteutetaan yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana.

Työt aloitetaan virastotalon sisäpuolisilla purkutöillä. Purettavan osan tilalle rakennetaan viisikerroksinen uudisrakennus, jolle tavoitellaan RTS-ympäristöluokituksessa neljää tähteä. Vanhan kiinteistön eteläinen ja pohjoinen osa peruskorjataan.

”Kehitysvaihe on saatu onnistuneesti päätökseen ja sen myötä olemme valmiita siirtymään toteutusvaiheeseen. Kehitysvaiheessa hyödynsimme eri osapuolten kokemusta ja osaamista sujuvan ja riskittömän rakentamisen varmistamiseksi. Hankkeen ensimmäisistä hahmotelmista on hetki vierähtänyt, mutta nyt on hienoa päästä aloittamaan itse rakentaminen”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Petri Saarinen Tampereen Tilapalveluilta.

”Käytössä oleva etä- ja lähityön yhdistelmä mahdollistaa sen, että aikaisemmin Frenckellissä ja virastotalossa työskennellyt henkilöstö mahtuu uuden virastotalon tiloihin. Talo toimii kolmen vuoden kuluttua noin 900 työntekijän toimistona ja luottamuselimien kokoustilana. Projektin tavoitteena on onnistua työympäristön ja työskentelykulttuurin kehittämisessä niin, että uusi virastotalo ja sen toimintakulttuuri tukevat työssä onnistumista ja työhyvinvointia. Tavoitteena on myös saada aikaan taloudellisia säästöjä. Olemme tyytyväisiä lisäksi siitä, että uuden talon ensimmäinen kerros voidaan avata kaupunkilaisille”, sanoo Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

”Olemme kehitysvaiheen aikana tehneet avointa ja tiivistä yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa. Kehitysvaiheen toimenpiteet ovat keskittyneet hankkeen sekä sen ympäristön näkökulmasta turvallisen toteutuksen varmistamiseen, mahdollisten riskien kartoittamiseen ja niiden hallintaan. Lisäksi keskiössä on ollut muun muassa sääsuojauksen toteutustapa, suunnitelmien toteutuskelpoisuuden varmistaminen, hankintojen valmistelu sekä tuotannon suunnittelu”, kertoo YIT:n hankejohtaja Janne Korja.

Urakan valmistuttua katutason kerrokseen muuttavat palvelupiste, ravintola sekä näyttelytilat, ja kerrosta avataan kaupunkilaisten käyttöön. Katutasosta pääsee kulkemaan myös toisen kerroksen kokous- ja koulutuskeskukseen. Valtuustosalin paikka säilyy viidennessä kerroksessa. Rakentamissuunnitelmassa on huomioitu esteettömät ja selkeät kulkureitit. Tilojen monikäyttöisyyteen, muunneltavuuteen sekä järjestelmien ja laitteiden energiatehokkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Virastotalon on suunnitellut Aarne Ervi, ja suojeltu kiinteistö on valmistunut kahdessa osassa vuosina 1967 ja 1975. Virastotalossa on myös paljon taideteoksia, joita on siirretty suojaan rakentamisen ajaksi. Keramiikkataiteilija Birger Kaipiaisen suurikokoinen teos, vuonna 1967 Montrealin maailmannäyttelyyn valmistunut Orvokkimeri, on päädytty suojaamaan ja jättämään kiinteistöön urakan ajaksi.

Katso ajankohtaiset tiedot rakennustöiden etenemisestä: Tampereen virastotalo | (yit.fi)

Ilmasta otettu kuva isosta valkoisesta rakennuksesta.
Havainnekuva uudesta Tampereen virastotalosta (Kuva: KVA Architects)
Kahvilan sisätilaa: etualalla kasveja, taaempana pöytiä, tuoleja ja tiski.
Havainnekuva virastotalon kahviosta (Kuva: KVA Architects)

Sijainti
Aleksis Kiven katu 14 – 16 C

Aikataulu
Rakennustyöt aloitetaan toukokuussa 2023 ja urakan on määrä valmistua kesällä 2026.

  • Purkutyöt 5/2023
  • Kantaosan sääsuoja 7/2023–1/2024
  • Sisävaiheen työt 8/2023
  • Kantaosan elementtiasennustyöt 9/2023–12/2023
  • Uudisosan elementtiasennustyöt 5/2024–8/2024
  • Uudisosan sääsuoja 8/2024–10/2024
  • Valmistuminen kesällä 2026

Kustannusarvio
Rakennusurakan arvioitu kokonaisarvo on noin 49 miljoonaa euroa.

Rakennuttaja
Tampereen Tilapalvelut Oy
Projektipäällikkö Petri Saarinen

Projektinjohtourakoitsija
YIT Suomi Oy

Ajankohtaiset tiedot töiden edistymisestä: Tampereen virastotalo | (yit.fi)
Tampereen kaupungin tiedote 26.4.2023: Virastotalon peruskorjaus ja laajennus [Tampereen kaupunki – Kaupunkisuunnittelu – Kaupunkiympäristö uudistuu]
YIT:n sijoittajauutinen: YIT on valittu Tampereen keskusvirastotalon peruskorjauksen ja laajennuksen toteuttajaksi

Miehen kasvokuva.

Jutellaanko lisää?

Petri Saarinen
​​​​​​​Hankeinsinööri

Puhelin ​​​​​​​040 767 1981

Tutustu työhömme

Avoimet työpaikat

Haemme juuri nyt henkilöstöasiantuntijaa ja sähkösuunnittelijaa vakituisiin tehtäviin. Lue lisää täältä!

Valmistimme kamiinoja lahjoitettavaksi Ukrainaan

Tilapalvelujen metallitekniikan osastolla on valmistettu kuusi kamiinaa lahjoitettavaksi Ukrainaan.