Hyppää sisältöön

Etelä-Hervannan koulun, päiväkodin ja suun terveydenhuollon tilojen uudisrakennus

Jaa somessa:

Etelä-Hervannan koulun, päiväkodin ja suun terveydenhuollon tilojen uudisrakennus

Etelä-Hervantaan on rakennettu uusi koulu ja päiväkoti sekä samaan yhteyteen suun terveydenhuollon tilat.  Koulun julkisivuun on toteutettu taidetta lasitetuilla tiilillä.

Iso koulurakennus, jossa taidetta julkisivun tiililadonnassa.
Rakennuksen julkisivu. Kuva: North Arrow Films / Jousia Lappi

Uudisrakennus on suunniteltu 1 300 oppilaalle, jotka opiskelevat luokilla 0–9, sisältäen S2- ja erityisopetuksen oppilaat. Esiopetuksen osuus on viisi ryhmää.  Päiväkodissa on kahdeksan ryhmää eli noin 160 lasta, ja henkilökuntaa on noin 200. Suun terveydenhoidolle toteutettiin 10 hoitohuoneen kokonaisuus aputiloineen. Suun terveydenhuollon tilat painottuvat erityisesti lasten ja nuorten suun terveydenhuoltoon.

Uuden rakennuksen tilat on sijoiteltu harkitusti ja se palvelee monia tarkoituksia; koulu, päiväkoti ja suun hoidon yksikkö jakavat tilat rakennuksen sisällä. Tilankäytön optimointi on toteutettu huolellisesti, mikä mahdollistaa tehokkaan ja toimivan ympäristön eri käyttäjäryhmille. Koulun tilat ovat neljässä kerroksessa rakennuksen lounaispäädyssä, kun taas päiväkoti sijaitsee koillisen puolella kahdessa kerroksessa. Rakennuksen keskiössä kohoava atrium toimii sydämenä, yhdistäen eri toiminnot ja tarjoten valoa sekä tilantuntua.

Uusi koulu rakennettiin samalle tontille, jolla sijaitsi aiemmin vuonna 2020 purettu Etelä-Hervannan koulu.

Vaalea koulurakennus, jonka edessä leikkipiha.
Etelä-Hervannan koulu ja päiväkoti, päiväkodin julkisivu. Kuva: North Arrow Films / Jousia Lappi

Uudisrakennuksessa arkkitehtuuri ja taide ovat sulautuneet yhteen. Tämä on saavutettu tiiviin yhteistyön ja suunnittelijoiden sekä taiteilijan visioiden yhdistymisen kautta. Rakennus ei ole pelkästään funktionaalinen tila, vaan se on myös visuaalisesti kiinnostava ja inspiroiva ympäristö oppimiselle ja kasvulle.

Rakennuksen vaaleassa julkisivussa on lasitiilitaidekuvioita. Taideteokset on suunnitellut kuvataiteilija Erika Kallasmaa, joka sai inspiraation teoksiin Hervannan monimuotoisuudesta. Tästä kertovatkin teosten nimet, ”Elämän puu” ja ”Muuttolinnut”. Taiteilijan luonnosten perusteella suunniteltiin tarkat arkkitehtitiililadontakaaviot, jotka integroitiin rakennuksen tiilijulkisivuihin eri värisillä lasitetuilla tiilillä.

 

Lue arkkitehtiharjoittelija Noora Sievolan artikkeli Etelä-Hervannan koulusta: Etelä-Hervannan koulu ja päiväkoti: arkkitehtuuria ja taidetta yhdessä – Tampereen tilapalvelut

Koulurakennuksen yhtenäinen ulkoseinä, jossa linnun kuva toteutettu tiililadonnalla.
"Muuttolinnut"-taideteos päiväkodin julkisivussa. Kuva: North Arrow Films / Jousia Lappi
Rakennuksen tiiliverhoiluun on toteutettu taidetta, jossa on kuva isosta mustasta linnusta ja pienemmistä vaaleansävyisistä linnuista.
"Muuttolinnut"-taideteos pääsisäänkäynnin vieressä. Kuva: North Arrow Films / Jousia Lappi
Korkea aulatila, jossa on isot portaat ja katon rajasta tulee valoa sisälle.
Rakennuksen suuri atrium yhdistää koulun eri toimintoja.

Sijainti:
Mekaniikanpolku 9, 33720 Tampere

Aikataulu:
Rakennustyöt aloitettiin huhtikuussa 2021 ja rakennus valmistui kesäkuussa 2023.

Kustannusarvio:
33 960 229 € (alv 0 %)

Rakennuttaja:
Tampereen Tilapalvelut Oy, projektipäällikkö Panu Hirvonen

Pääsuunnittelija:
Arkkitehdit von Boehm-Renell Oy

Pohjarakennesuunnittelu:
Taratest Oy

LVISA-suunnittelu:
Granlund Tampere Oy

Rakennesuunnittelu:
WSP Finland Oy

Akustiikkasuunnittelu:
Sitowise Oy

Rakennustekniset työt
Aki Hyrkkönen Oy

Putkityöt
Bravida Finland Oy

IV- työt
Lahden LVI-talo Oy

Sähkötyöt
Bravida Finland Oy

Rakennusautomaatiotyöt
Fidelix Oy

Miehen kasvokuva.

Jutellaanko lisää?

Panu Hirvonen
Hankepäällikkö

Puhelin 040 806 4055

Tutustu työhömme

Aleksanterin koulun perusparannus

Aleksanterin koulun kolme koulurakennusta peruskorjataan. Rakennuksissa nykyaikaistetaan tekniikkaa ja päivitetään sisätilat vastaamaan nykyajan kouluympäristön vaatimuksia, kunnioittaen samalla rakennuksen historiaa. Myös rakennuksen esteettömyyttä parannetaan. 

Ahvenisjärven koulu, uudisrakennus

Ahvenisjärven koulun rakennustyöt ovat alkaneet. Hervantaan nousee uusi koulu noin 1100 oppilaalle vanhan puretun koulurakennuksen paikalle. Kouluun tulee tilat perusopetuksen luokille 1–9 sekä esiopetukselle.

Pyynikin uimarannan huoltorakennus, uudiskohde

Pyynikin uimarannalle on rakennettu uusi huoltorakennus. Huoltorakennus on suunniteltu palvelemaan sekä Pyynikin uimarannan että Rosendahlin rannan käyttäjiä.