Jaa somessa:
Jaa somessa:
18.6.2020
Tuomas Tamminen, Petri Laaksonen ja Toni Nummi kertovat työstään Tilapalveluiden isännöitsijöinä.
Tilapalveluissa työskentelee yhteensä 9 kohdeisännöitsijää. Petrillä ja Tonilla on molemmilla hoidettavinaan 60–70 kiinteistökohdetta. Yhteen kohteeseen voi kuulua useita rakennuksia. Tuomaksella kohteita on viisi, mutta kohdeisännöinnin lisäksi Tuomas keskittyy kehitystyöhön, kuten raportoinnin tai isännöinnin tiedotteiden kehittämiseen.
Isännöitsijän tehtävänä on johtaa kiinteistön kunnossapitoa ja kehittämistä, sekä vastata omalta osaltaan kiinteistön arvon säilyttämisestä ja kiinteistön omistajan asettamien suuntaviivojen täyttymisestä.
Isännöitsijä Petri Laaksonen
– Isännöitsijä toimii rajapintana eri osapuolten välillä. Isännöitsijä osallistuu tilan käyttäjien ja tilan omistajan väliseen keskusteluun asiantuntijana. Lisäksi Tilapalveluiden sisällä isännöitsijä työskentelee niin työnjohdon kuin rakennuttamisen kanssa. Toisaalta yhteydenottoja voi tulla keneltä tahansa, esimerkiksi kiinnostuneelta kuntalaiselta tai vaikka kunnanvaltuutetulta, Tuomas kertoo.
Tuomas ja Petri ovat toimineet isännöitsijöinä jo muutaman vuoden, ja Toni on ehtinyt tehdä samaa työtä vuoden verran.
Isännöitsijät kertovat, että työpäivään mahtuu monenlaista. Päivä koostuu sekä asiakkaiden ja työkavereiden yhteydenotoista että itsenäisestä tekemisestä. Isännöitsijän tehtävään kuuluu kohdekäyntejä, mutta paljon myös tietokonehommia, jolloin esimerkiksi vastataan yhteydenottoihin, tehdään tilauksia tai suunnitellaan hankkeita.
– Sampolan koulun työväenopiston ilmanvaihtojärjestelmä on tulossa elinkaarensa päähän 20-luvun puolivälissä, ja se saneerataan korjaushankkeessa. Koulun isännöitsijänä tehtävänäni on johtaa projektin hankesuunnitteluvaihe, jossa määritellään, kuinka korjaushanke toteutetaan ja kuinka paljon sille tulee varata määrärahoja, Petri kertoo esimerkin omasta työstään.
– Toinen esimerkki käynnissä olevasta isännöinnin hankkeesta on Sammonkadun Tredun auditorio, jonka audiovisuaaliset laitteet uusitaan. Olen käynyt paikan päällä katsomassa, millainen työ on kyseessä. Samalla keskustelimme käyttäjien kanssa vastuun jaosta ja esimerkiksi rahan käytöstä, Tuomas sanoo.
Jotta kiinteistö pysyy hyvässä ja tarkoituksenmukaisessa kunnossa, isännöitsijä seuraa omia kohteitaan. Sen lisäksi, että isännöitsijä käy itse kiinteistöissä, tietoa kohteista tulee monesta paikasta. Esimerkiksi kohteissa kiertävät Tilapalveluiden omat asentajat ja huoltohenkilöstö tuovat tietoa kiinteistöistä isännöitsijöille. Isännöitsijä myös keskustelee vuosittain kiinteistöstä ja sen tarpeista käyttäjien kanssa. Jos jokin kiinteistössä ei toimi, käyttäjä voi tehdä myös vikailmoituksen.
– Isännöitsijä seuraa rakennuksen ikää ja elinkaarta, ja teettää kiinteistöön erilaisia tutkimuksia ja selvityksiä. Isännöitsijän vastuulla on pitää kiinteistöstä huoli, jotta sen arvo säilyy ja käyttäjät ovat tyytyväisiä, Petri toteaa.
Tilapalvelut huolehtii asiakkaiden omistamista kiinteistöistä. Isännöitsijän työ onkin suuresti asiakaspalvelua. Asiakkaita ovat sekä kiinteistön omistaja että kiinteistöjen käyttäjät, kuten koulujen opettajat ja oppilaat tai päiväkotien varhaiskasvatus.
– Työssä on mukavaa, kun voi olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, Toni kertoo.
Isännöitsijän tehtäväkenttä on laaja-alainen. Siksi isännöitsijä oppiikin aina uutta, eikä valmiiksi tule koskaan.
– Työ on mielekästä, koska tässä työssä voi jatkuvasti kehittyä. Työtä tekemällä oppii jatkuvasti lisää. Myös julkiset kiinteistöt ovat kohteina mielenkiintoisia, koska rakennukset ovat todella moninaisia ja keskenään erilaisia, Toni sanoo.
Isännöitsijät tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä. Tällä hetkellä isännöitsijöillä on käytössä chat, jonka kautta he ovat tekemisissä päivittäin.
– Täällä on todella mukavat työkaverit, Toni kiteyttää.
– Meidän isännöitsijätiimimme toimii hyvin. Toiselta isännöitsijältä voi aina kysyä, jos jokin mietityttää, ja tarvittaessa asioita ratkotaan myös yhdessä, Tuomas jatkaa.
– Lisäksi on hienoa, että on vapaus johtaa omaa työtänsä. Työssä voi itse suunnitella oman päivänsä kulkua. Lisäksi isännöitsijällä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin kiinteistöissä panostetaan, Petri sanoo.
Yhtiö antaa hyvät edellytykset työntekoon. Tilapalveluissa kiinnitetään huomiota työn teon lisäksi työhyvinvointiin. Henkilöstölle järjestetään yhteistä liikuntaa ja muuta toimintaa.
Isännöitsijä Tuomas Tamminen
Keväällä 2020 koronavirus on lisännyt isännöitsijöidenkin etätöitä. Suuri osa kokouksista pidetään tällä hetkellä sähköisesti, ja tietokonetyöt tehdään kotona. Työhön kuitenkin kuuluu myös kohdekäyntejä.
– Sähköiset palaverit säästävät aikaa, koska liikkumista paikasta toiseen ei tule. Palaverit tuntuvat monesti olevan myös tehokkaampia. Toisaalta jatkuvan etätyön takia jää pois tärkeät käytäväkeskustelut, joissa voi nopeasti kysyä tai käsitellä jotain asiaa työkavereiden kanssa, Toni toteaa.
– Koulujen sulkeminen kesken kouluvuotta aikaistutti joitakin kunnossapitohankkeita, kun kouluissa pääsi työskentelemään kouluväen ollessa kotona. Tämä lisäsi jonkin verran etätyöläisen työkuormaa vallitsevan tilanteen alkuvaiheessa, Tuomas kertoo.
Ylöjärven keskustassa sijaitseva koulutuskeskus Valo laajenee uudisrakennuksella. Koulutuskeskus Valossa toimivat sekä Ylöjärven lukio että Tampereen seudun ammattiopisto Tredu.
Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadionin katetun katsomorakennuksen yhteyteen rakennettiin oheistilat kolmeen kerrokseen.
Vuonna 1992 valmistuneessa Raholan päiväkodissa tehtiin täydellinen perusparannus, jossa myös kalusteet, varusteet ja piha-alue uudistuivat.