Hyppää sisältöön

Tammelan stadionin rakennustyöt ovat valmistumassa

Jaa somessa:

Tammelan stadionin rakennustyöt ovat valmistumassa

Tammelan uuden stadionin liikekeskus aukeaa torstaina 9.11.2023, ja jalkapallostadionin rakennustyöt valmistuvat marras-joulukuun vaihteessa. Kokonaisuuteen kuuluu Tammelan jalkapallostadion, asuinkerrostaloja, kauppakeskus ja pysäköintilaitos. Alueen rakentaminen alkoi kesällä 2021.

Stadionin liikekeskuksen avajaispäivää vietetään torstaina 9.11.2023 kello 10–22. Liikekeskuksessa toimivat muun muassa päivittäistavaraliike, Alko sekä ravintoloita. Stadionin yhteyteen on valmistunut myös asuinkerrostaloja, jotka tarjoavat uuden kodin yli 400 asukkaalle.

Jalkapallostadionin rakennustöiden valmistuttua stadion luovutetaan toiminnan operoinnista vastaavalle Ilves Stadion Oy:lle, joka vastaa myös stadionin sisätilojen varustamisesta ja kalustamisesta. Kauden jalkapallo-ottelut alkavat uudella stadionilla keväällä 2024.

Pelkästään jalkapallolle omistettu stadion tarjoaa 8000 katsomopaikkaa. Jalkapallostadion täyttää keskeiset UEFA 4 -kategorian vaatimukset, joten kentällä voidaan pelata myös euro- ja maajoukkuepelejä.

– Tampere on maailman parhaiden urheilukaupunkien listalla. Uusi Tammelan stadion edistää jalkapallon asemaa muiden lajien ohella. Stadion lisää myös alueen palvelutarjontaa ja on merkittävä kohotus nykyisten liikunta- ja urheiluolosuhteiden rinnalle, painottaa pormestari Kalervo Kummola.

Stadionin rakentamiskustannukset ovat noin 42,7 miljoonaa euroa. Kaupunki myi korttelin asunto- ja toimitilatontit noin 15 miljoonalla eurolla. Lisäksi Euroopan jalkapalloliitto UEFA on myöntänyt kaupungille jalkapallo-olosuhteiden parantamiseen miljoonan euron HatTrick-avustuksen ja opetusministeriön liikuntapaikka-avustusta 750 000 euroa.

Energiaa saadaan kaupan kylmälaitteista

Stadionin tekonurmikentän ansiosta kentän käyttöaste tulee olemaan moninkertainen Tammelan vanhaan luonnonnurmikenttään verrattuna. Tekonurmi kestää kulutusta, ja lämmityksen ansiosta kenttää voidaan käyttää lähes läpi vuoden.

Energiaa stadionin ja kentän lämmitykseen saadaan kaukolämmöstä sekä energiankierrätysjärjestelmästä. Stadionin päivittäistavarakaupan kylmälaitteiden lauhdutuslämpö otetaan talteen ja hyödynnetään liikekeskuksen lämmittämiseen ja jalkapallokentän sulana pitämiseen.

Arviolta noin puolet kentän tarvitsemasta lämmöstä saadaan energiakierrätysjärjestelmästä ja loput kaukolämmöstä. Vastaavasti merkittävä osa kaupan kylmälaitteiden liikalämmöstä pystytään lauhduttamaan jalkapallokenttään, ja vain kesällä lauhduttamiseen joudutaan ostamaan kaukokylmää.

Korkea rakennus, jossa liikkeiden valomainoksia ja josta lähtee stadionin kaareva päätykatsomo..
Tammelan stadionin liikekeskuksessa toimivat muun muassa päivittäistavaraliike, Alko sekä ravintoloita. Kuva: Laura Happo / Tampereen kaupunki.

Ripustettu katto suojana

Tammelan stadionin erikoisuutena on ripustettu katto, jollaisia ei ole aiemmin Suomessa toteutettu. Päätykatsomoiden suojana oleva katto on yli sata metriä pitkä, ja sitä kannattelevat satametriset vaijerit. Uniikin arkkitehtonisen ratkaisun ansiosta kaikilta katsojapaikoilta on esteetön näkyvyys koko kentän alueelle.

Tammelan stadionin ympärillä on tehty ja tehdään mittavia katutöitä. Talvella 2024 rakennetaan Paltsun aukio ja viimeistellään Teiskontien vesihuoltotyöt. Myös Kalevan puistotie urakoidaan kuntoon ensi vuoden aikana.

Stadion sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Tampereen rautatieasemaa, ja sinne on helppo saapua julkisilla kulkuvälineillä. Liikuntaesteisille on varattu oma katsomoalueensa, johon pääsee sujuvasti pyörätuolilla. Myös sisäkatsomoon ravintolatilojen puolelle pääsee kulkemaan esteettömästi hissillä.

Tammelan uusi stadion on toteutettu allianssimallilla, jonka kumppaneina toimivat Tampereen kaupunki, JKMM arkkitehdit ja Pohjola Rakennus. Stadionkorttelin integroidussa projektitoteutushankkeessa oli mukana lisäksi YIT. Pohjola Rakennus on vastannut stadionin sekä Salhojankadun puolen asuinkerrostalojen rakentamisesta. YIT on toteuttanut Kalevan puistotien puoleiset asuinkerrostalot sekä liike- ja pysäköintitilat. Tampereen Tilapalvelut Oy on vastannut rakennuttamisesta.

Stadionin katsomoa ja tekonurmikenttää.
Stadionin katsomoa viimeistellään. Kuva: Laura Happo / Tampereen kaupunki
Tampereen Tilapalvelut on vastannut stadionin hankkeen rakennuttamisesta. Kuvassa hankepäällikkö Antti Lakka. Kuva: Laura Happo / Tampereen kaupunki.
Henkilökuvassa hankepäällikkö Antti Lakka.

Jutellaanko lisää?

Antti Lakka
Hankepäällikkö

Puhelin 040 553 8008

Tutustu työhömme

Aleksanterin koulun perusparannus

Aleksanterin koulun kolme koulurakennusta peruskorjataan. Rakennuksissa nykyaikaistetaan tekniikkaa ja päivitetään sisätilat vastaamaan nykyajan kouluympäristön vaatimuksia, kunnioittaen samalla rakennuksen historiaa. Myös rakennuksen esteettömyyttä parannetaan. 

Ahvenisjärven koulu, uudisrakennus

Ahvenisjärven koulun rakennustyöt ovat alkaneet. Hervantaan nousee uusi koulu noin 1100 oppilaalle vanhan puretun koulurakennuksen paikalle. Kouluun tulee tilat perusopetuksen luokille 1–9 sekä esiopetukselle.