Hyppää sisältöön

Jaa somessa:

Hyvän rakentamisen palkinto 2015 Näsilinnalle

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto päätyi myöntämään vuoden 2015 Hyvän rakentamisen palkinnon Näsilinnalle. Kunniamaininnan saivat Tampereen teknisen yliopiston Kampusareena ja Asunto Oy Torino. Palkinto jaettiin Pirkanmaan rakennuspäivässä 3.11.2015.

Ympäristölautakunta perusti Hyvän rakentamisen palkinnon 30.8.1994. Palkinto on tarkoitettu kannustamaan suunnittelijoita ja toteuttajia hyvään rakentamiseen. Ehdokkaat valitaan vuoden aikana valmistuneista kohteista.

Näsilinnan kunnostus on kulttuuriteko

Näsilinnan kunnostus on kulttuuriteko ja erityisen tärkeä rakennuksen keskeisen sijainnin ja poikkeuksellisen arkkitehtuurin vuoksi. Kunnostus on tehty pieteetillä vanhaa kunnioittaen. Kunnostuksen rakennuttajana on Tampereen Tilakeskus Liikelaitos. Pääsuunnittelijana on toiminut Arkkitehdit A3 ja konservoinnin konsulttina on toiminut arkkitehti Seija Hirvikallio. Pääurakoitsijana on toiminut VRP Rakennuspalvelut Oy.

Näsilinna on Tampereen historian ja kaupunkikuvan kannalta merkittävä rakennus. Se rakennettiin Peter von Nottbeckin yksityispalatsiksi vuonna 1898, mutta siirtyi kaupungin omistukseen jo 1905. Valmistuttuaan se hallitsi Tammerkosken yläjuoksun maisemaa. Myöhemmin sankka Näsinpuiston puusto on vähentänyt sen kaupunkikuvallista merkitystä muun muassa Näsilinnankadun päätteenä. Rakennukseen liittyy paljon kulttuurihistoriaa – jopa dramatiikkaa sen varhaisvaiheissa ja sisällissodan melskeissä. Rakennus on muun muassa toiminut Hämeen museona vuoteen 1998.

Veistoksellinen kampusareena on myös ekologinen

Kampusareena on Tampereen teknillisen yliopiston monitoiminnallinen palvelurakennus, jossa on kirjasto, ravintolatiloja ja toimistotiloja. Rakennuksen ekologiset laatukriteerit ovat korkeat. Rakennuksen suunniteltu elinkaari on 100 vuotta ja rakennuksessa on aurinkosähköjärjestelmä. Rakennuksen arkkitehtuuri on rohkean veistoksellista, ja rakennus päivittääkin koko ylipiston ja alueen imagon viime vuosituhannelta tähän päivään. Rakennuksen rakennuttaja on Suomen Yliopistokiinteistöt. Arkkitehtisuunnittelija on Arkkitehdit LSV Oy. Pääurakoitsija on SRV Oy.

Myös poikkeuksellisen tyylikäs rivitalo palkittiin

Kaukajärvellä osoitteessa Hirvikallionkatu 1 sijaitseva Asunto Oy Torino poikkeaa muotoilullaan rivitalorakentamisen valtavirrasta. Suunnittelu on lähtenyt arkkitehtuurin lähtökohdista, ja rivitalot ovatkin poikkeuksellisen tyylikkäitä. Myös asukkaat haluavat nykyisin panostaa entistä enemmän asumisen laatuun. Kunniamaininnalla ympäristö- ja rakennusjaosto haluaa kannustaa rakennuttajia uutta hakeviin ratkaisuihin myös rivitalorakentamisessa. Rakennuttajana on toiminut Asuva Oy, arkkitehtisuunnittelijana Sigge Oy, ja pääurakoitsijana Asuva Oy.

Teksti: Jalo Virkki

 

Tutustu työhömme

Aleksanterin koulutalojen perusparannuksen suunnittelu alkaa

Koulun rakennuksissa nykyaikaistetaan tekniikkaa ja päivitetään sisätilat vastaamaan nykyajan kouluympäristön vaatimuksia, kunnioittaen samalla rakennuksen historiaa. Myös rakennuksen esteettömyyttä parannetaan.

Työsuojelupäällikkö Sami Aalto kehittää Tilapalvelujen työturvallisuutta

Sami Aalto aloitti Tampereen Tilapalveluilla työsuojelupäällikkönä tämän vuoden alussa. Sami vastaa Tilapalvelujen työntekijöiden työturvallisuudesta, kiertää kohteilla ja osallistuu yrityksen riskienhallintatyöhön.