Hyppää sisältöön

Pyynikintie 2, perusparannus

Jaa somessa:

Pyynikintie 2, perusparannus

Pyynikin kaupunginosassa sijaitseva, alun perin Tampereen teknillisenä oppilaitoksena toiminut upea arvorakennus on peruskorjattu Tampereen kaupungin koulukäyttöön 

Rakennus perusparannettiin vastaamaan nykyistä koulukäyttöä. Vanhentuneet rakenteet ja järjestelmät uusittiin ja korjattiin, talotekniset järjestelmät uusittiin ja rakennuksessa parannettiin palo- ja ääniteknisiä ominaisuuksia sekä muutettiin esteettömäksi niiltä osin kuin nykymääräykset edellyttävät.  

Rakennuksen piha-alueelle toteutettiin tilaa leikkivälineille sekä lukiolaisten välituntipihalle. Polkupyöräpaikkoja rakennettiin 152 kappaletta ja mopopaikkoja kahdeksan. Autolla ei enää ajeta aitojen sisäpuolelle; tontille sijoitettiin 12 autopaikkaa Kisakentänkadun varteen. Koululle on hyvät kevyen liikenteen yhteydet; lähin joukkoliikenteen pysäkki sijaitsee noin kymmenen metrin päässä rakennuksesta ja raitiotien pysäkki on Pyynikintorilla noin viiden minuutin kävelymatkan päässä.  

Uudistetussa rakennuksessa on tilaa noin 900 oppilaalle ja 90 henkilökunnan jäsenelle. Rakennuksen kellari- ja pohjakerros toimii jatkuvana väistötilana noin 350 oppilaalle. Ensimmäisenä uudistettuihin tiloihin oman oppilaitoksensa remontin ajaksi ovat muuttaneet sekä Tampereen lyseon lukio että Lamminpään koulun oppilaita ja opettajia.  

Vakituisesti Pyynikintie 2:n tiloissa toimii Wivi Lönnin koulun musiikin ja kuvataiteen opetus sekä Hatanpään lukio sen jälkeen, kun Lyseon lukion remontti on valmistunut. Tiloja käytetään myös esittävän taiteen iltakäyttötiloina; Pirkanmaan musiikkiopisto ja Tampereen konservatorio olivat mukana tilojen suunnittelussa.  

Tilat kerroksittain

Pohjakerroksessa sijaitsevat taito- ja taideaineiden tilat, alakoulun luokat, kuntosali, sosiaalitilat, musiikin harjoitushuoneita sekä tekniset tilat. Liikuntaesteisten sisäänkäynnit on järjestetty sisäpihalta ja Pyynikintieltä pohjakerrokseen, josta on hissiyhteys muihin kerroksiin. Pohjakerroksen tasoerojen portaisiin on asennettu porrasnostimet.  

Pyynikintien pääsisäänkäynnit johtavat ensimmäiseen kerrokseen, jossa sijaitsevat alakoulun opetustilat, oppilashuollon tilat, ruokasali/monitoimitila sekä keittiötilat. Rakennuksen keskellä sijaitseva monitoimitila on rakennuksen sydän. Koulupäivien aikana se toimii ruokasalina ja kouluajan ulkopuolella siellä voidaan järjestää konsertteja ja muita tapahtumia. 

Toisessa kerroksessa sijaitsevat lukion opetustilat sekä opojen vastaanotto- ja opettajien työ- ja taukotilat. Kolmannessa kerroksessa on tilat YO-kirjoitusten järjestämiseen, liikuntasali pukuhuoneineen, kuvataiteen luokka sekä musiikkiteatterin tila. 

Neljännessä kerroksessa sijaitsee musiikin opetustilat (mm. äänitysstudio) sekä teknisiä tiloja. Viidennessä kerroksessa sijaitsee pelkästään teknisiä tiloja.  

Kulttuurihistorian kannalta merkittävä kohde 

Rakennuksen ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 1915, ja sen suunnittelijana toimi Richard Björnberg. Rakennus toimi sisällissodassa punaisten pohjoisen rintaman päämajana ja kärsi melkein heti valmistumisensa jälkeen mittavia vaurioita. Rakennuksessa tapahtui 28.3.1918 valtava räjähdys, jolla on sanottu olleen jopa merkitystä koko sodan lopputulokseen.

Alussa koulurakennuksen käyttäjinä olivat Tampereen teknillinen opisto sekä Tampereen teollisuuskoulu. Vuonna 1923 muodostettiin Tampereen teknillinen oppilaitos eli Teku, jonka nimellä rakennus tunnettiinkin pitkään. Kasvaneen toiminnan ja lisätilan tarpeen johdosta arkkitehti Hjalmar Åberg suunnitteli 1930-luvun alussa kouluun laajennuksen. Tämän jälkeen rakennusta on peruskorjattu kahdesti aiemmin, vuosina 1974 ja 1989. Tekun muutettua uusiin tiloihin rakennuksessa on sen jälkeen sijainnut myös Tampereen yliopiston toimintoja. Muun muassa Tampereen yliopiston uusi kasvatustieteiden tiedekunta aloitti toimintansa Pyynikintien rakennuksessa.

Taloa ei ole suojeltu, mutta se sijaitsee valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön alueella eli rakennusta kohdellaan niin kuin se olisi suojeltu. Uusimman vuonna 2023 valmistuneen remontin on suunnitellut Arkkitehdit von Boehm-Renell Oy.

Vanha historiallinen rakennus, jossa kaari-ikkunat neljässä kerroksessa, iltakuva jossa lunta maassa.
Kuva: Jousia Lappi, North Arrow Films

Sijainti:
Pyynikintie 2, 33230 Tampere.

Aikataulu:
Rakennustyöt aloitettiin elokuussa 2021 ja hanke valmistui marraskuussa 2023.

Kustannusarvio:
Hankkeen kustannusarvio on 23 960 000 € (alv 0 %)

Rakennuttaja:
Tampereen Tilapalvelut Oy, projektipäällikkö Satu Lahdensivu

Pääsuunnittelija:
Arkkitehdit von Boehm-Renell Oy

Pohjarakennesuunnittelu:
Taratest Oy

LVISA-suunnittelu:
Granlund Tampere Oy

Rakennesuunnittelu:
Sitowise Oy

Akustiikkasuunnittelu:
A-insinöörit Suunnittelu Oy

Keittiölaitesuunnittelu:
Design Lime Oy

Silmälasipäisen naisen kasvokuva.

Jutellaanko lisää?

Satu Lahdensivu
Hankeinsinööri

Puhelin 040 637 3889

Tutustu työhömme

Tampereen virastotalon peruskorjaus ja laajennus

Tampereen virastotalon peruskorjaus ja laajennus aloitetaan toukokuussa 2023, ja rakennustyöt valmistuvat kesällä 2026. Tampereen Tilapalvelut toimii hankkeen rakennuttajana, ja projektinjohtourakoitsijaksi on valittu YIT Suomi Oy.

Messukylän koulun perusparannus

Messukylän koulun vanhimmat puiset koulurakennukset sekä kivirakennus on perusparannettu.

Kissanmaan koulun perusparannus

Kissanmaan koulu perusparannetaan ja muutetaan vastaamaan nykyaikaista koulukäyttöä.