Hyppää sisältöön

Kattojen kuntoa on helppo selvittää drone-kopterin avulla

Jaa somessa:

Kattojen kuntoa on helppo selvittää drone-kopterin avulla

 

Tilapalvelut on alkanut hyödyntää drone-kopteria vaikeakulkuisten kattojen katselmoinnissa. Katselmoinnissa vamistetaan, onko esimerkiksi myrsky tai eläin tehnyt katolle tuhoja tai onko katossa nähtävissä muita puutteita. Jokainen katto katselmoidaan kerran vuodessa osana ennaltaehkäisevää ylläpitotoimintaa.

 

Tasakatot voi katselmoida kiipeämällä katolle, mutta dronella on hyvä käydä läpi katot, jotka ovat korkeita tai hankalan muotoisia, esimerkiksi hyvin viistoja. Drone on kauko-ohjattava lennokki, ja sen mukana lentää laadukas digijärjestelmäkamera. Kamera ottaa katosta sekä videota että kuvia. Kuvauksen jälkeen Tilapalveluiden ammattilaiset tarkastelevat otetuista kuvista katon yleiskuntoa ja suunnittelevat mahdollisesti tarvittavia huolto- ja kunnostustoimenpiteitä.

Kuvista huomaa, jos vaikka kattopelti repsottaa, rännit ovat täynnä lehtiä tai jos seinissä on kasvustoa. Teemme vikailmoituksen jokaisesta huoltotarpeesta, ja tarvittavat asiat voidaan hoitaa kuntoon.

Tilapalveluiden aluevastaava Janne Käppi.

Dronea ohjataan kauko-ohjaimella.
Drone kantaa mukanaan järjestelmäkameraa, joka kuvaa kattoja.

Drone tuo tarkastuksiin helppoutta ja sujuvuutta

Esimerkiksi Pääkirjasto Metson katto on niin monimuotoinen, että sinne olisi asentajan tai huoltomiehen hankala kiivetä kattoa katselmoimaan. Dronella on helppo lentää rakennuksen ympäri ja kuvata katto joka puolelta. Dronen ottamien kuvien avulla vaikeapääsyisen katon kunnon voi selvittää huomattavasti nopeammin ja sujuvammin kuin esimerkiksi nostureiden avulla. Dronen käyttö on myös nostureiden käyttöä ekologisempaa. Tilapalvelut ostaa drone-palvelun Tampereen Infra Liikelaitokselta.

Pääkirjasto Metson katon kuvaukseen meni aikaa 23 minuuttia.
Metson kuvauksessa oli mukana Infran mittausmies Timo Hakkarainen ja Tilapalveluiden aluevastaava Janne Käppi.

Infran dronen akun kesto on 40 minuuttia, ja siinä ajassa ehtii kuvata minkä tahansa tamperelaisen katon. Metson katon kuvaus kesti 23 minuuttia. Dronesta pidetään erittäin hyvää huolta, ja jokainen moottorin osa vaihdetaan kerran vuodessa. Koneessa ei siis ole koskaan yli vuoden vanhaa moottoria.

Infran dronen lentäjä, mittausmies Timo Hakkarainen.

Ennakoiva ylläpito kannattaa

Kattokatselmoinnit ovat ennakoivaa ylläpitotoimintaa ja voivat ehkäistä esimerkiksi vesivahinkoja. Katselmointien avulla kattojen kunnon puutteisiin päästään puuttumaan ajoissa. Tänä syksynä dronen avulla selvitetään Metson lisäksi Frenckellin toimistorakennuksen katon kuntoa sekä Messukylän kivikoulun ja Kissanmaan koulun kattojen kuntoa. Lisäksi muita kattoja katselmoidaan miesvoimin.

Lentäjä ohjaa dronea maasta käsin kauko-ohjaimella. Näköyhteyden koneeseen on säilyttävä koko ajan.
Lentäjä ohjaa dronea maasta käsin kauko-ohjaimella. Näköyhteyden koneeseen on säilyttävä koko ajan.

Tutustu työhömme

Pyynikin uimarannan huoltorakennus, uudiskohde

Pyynikin uimarannalle on rakennettu uusi huoltorakennus. Huoltorakennus on suunniteltu palvelemaan sekä Pyynikin uimarannan että Rosendahlin rannan käyttäjiä.

Pyynikintie 2, perusparannus

Pyynikintie 2:n rakennus on perusparannettu koulujen väistötilaksi, yläkoulujen aineopetustiloiksi sekä Hatanpään lukion pysyviksi tiloiksi.