Jaa somessa:
Jaa somessa:
Ensi vuonna arkkitehdiksi valmistuva Juho Saloheimo työskenteli kesän ajan Tampereen Tilapalveluissa arkkitehtiharjoittelijana. Juho opiskelee Tampereen yliopistossa arkkitehtuurin laitoksella, pääaineenaan rakennusperinnön hoito.
Juho löysi arkkitehtuurin pariin opiskeltuaan ensin Aalto-yliopistossa konetekniikan kandidaatiksi. Hänellä oli sivuaineena muotoilu, jonka kautta luovuuden käyttäminen alkoi kiinnostaa enemmän. Haave arkkitehdin urasta oli kytenyt jo nuoresta alkaen, ja lopulta hän päätti hakea opiskelemaan uutta alaa. Ovet arkkitehtuurin maailmaan avautuivat Tampereen yliopistosta.
Juho on kotoisin Espoosta eikä hänellä ollut juurikaan mielikuvaa Tampereesta. “Tampere on ollut täynnä positiivisia yllätyksiä”, Juho kertoo. “Minun piti jäädä Aalto-yliopistoon, mutta kohtalo päätti toisin. Olikin hieno juttu päästä vaihtamaan maisemaa ja nähdä, että muuallakin on elämää”. Tampere on hänestä sopivan kokoinen kaupunki. “Tampereen hyvin vaalittu teollisuusmaisema luo kaupungille omaleimaisen identiteetin”, Juho luonnehtii.
“Tampere on ollut täynnä positiivisia yllätyksiä.”
Juho sai neljän kuukauden harjoittelunsa aikana hyvän kuvan Tilapalvelujen toiminnasta ja arkkitehtisuunnittelusta, ja hän pääsi osallistumaan moneen erilaiseen projektiin. Isoimpana työnään hänellä oli Ratinan stadionin palvelutilan muutos, jossa hän sai suunnitella, miten olemassa olevia tiloja voidaan käyttää uuteen tarkoitukseen. Suunnittelu sisälsi uuden tilan kaikkia yksityiskohtia myöten, jalkalistoista ja lattiamateriaaleista lähtien.
Juho työsti myös muutamaa uimarannan huoltorakennuksen sovittamista tontille ja nahkatehtaan päiväkodin kalustussuunnitelmaa sekä teki pienempiä avustavia tehtäviä ja sijaistamisia muiden arkkitehtien kesälomien aikana. Erityisen tärkeitä Juholle olivat hänelle tuttujen rakennusten parissa työskenteleminen, kuten Ratinan stadion sekä Hirvitalo Pispalassa.
Juho pitää arkkitehdin työn monipuolisuudesta. Työhön kuuluu asiakaspalavereja, mallinnusta tietokoneella, työmaapalavereja, säädösten ja ohjeiden selvittämistä, mittausten tekemistä kohteessa ja valokuvausta sekä kirjoitustyötä. Suunnitteluohjelmat ovat Juholle jo opinnoista tuttuja. “Koulussakin on näitä ohjelmia käytetty, mutta työelämässä niistä saa ihan erilaisen kokemuksen. Kun tekee asiakkaalle, työn jäljen pitää olla viimeisen päälle”, Juho pohtii.
Juho kertoo, että arkkitehdin työssä tarvitaan luovaa ongelmanratkaisutaitoa. Asioita tulee pohtia monesta eri näkökulmasta ja kompromisseja on usein tehtävä. Hyvät kommunikaatiotaidot helpottavat työn tekemistä, sillä omia näkemyksiä pitää pystyä perustelemaan. Työssä korostuvat myös kokonaisuuksien sekä suuren tietomäärän hallinta.
Haasteellista arkkitehdin työssä on oman ajan hallinta sekä kaikkien projekteihin liittyvien asioiden muistaminen. Arkkitehdin tulee ottaa työprojekteissa huomioon monia erilaisia asioita, paloturvallisuudesta esteettömyysasioihin ja lukuisiin pieniin yksityiskohtiin.
Tilapalvelujen työharjoittelu oli Juholle uudenlainen työkokemus. Aiemmissa työpaikoissaan hän oli tehnyt pienempiä yksittäistehtäviä, mutta Tilapalveluilla hän hahmotti, miten isompi organisaatio toimii. Juholla on kokemusta myös asemakaavoituksesta, jonka parissa hän työskenteli vuoden verran. “Asemakaavoitus sisältää paljon tiedonhallintaa, yhteydenpitoa ja byrokratiaa. Se ei ehkä ole niinkään minun juttuni”, Juho kertoo.
Opintojen alussa Juhoa kiinnostivat hienot modernit uudisrakennukset, mutta opintojen edetessä korjausrakentaminen alkoi vetää puoleensa ja pääaineeksi valikoitui rakennusperinnön hoito. “Meillä on olemassa valtavasti hienoja rakennuksia, joista täytyy pitää huolta. Olen oppinut arvostamaan tavallisempaakin arkkitehtuuria. Esimerkiksi 80-luvun rakennuksissa on omaa kauneuttansa”, Juho kertoo.
Tilapalveluilla Juho oppi, mitä korjausrakentaminen käytännössä tarkoittaa; koulussa asioihin on keskitytty abstraktimmasta näkökulmasta. “On ollut valtavan iso oppi päästä suunnittelemaan korjausrakentamista käytännön tasolla. Tällaista oppia ei koulun penkiltä saa”, Juho pohtii.
”Meillä on olemassa valtavasti hienoja rakennuksia, joista täytyy pitää huolta. Olen oppinut arvostamaan tavallisempaakin arkkitehtuuria. Esimerkiksi 80-luvun rakennuksissa on omaa kauneuttansa.”
Juho viihtyi Tilapalveluilla. “Täällä on hyvä yhteishenki ja ympärillä on erittäin asiantuntevia ihmisiä. Aina kun on ollut ongelma niin apua on saanut”, hän kertoo. Juho työskenteli Tilapalveluiden arkkitehti-, rakenne-, ja talotekniikkasuunnittelun osastolla, johon kuuluu noin 20 työntekijää.
Korjausrakentaminen tuntuu Juhosta omalta alalta ja hän toivoo, että työllistyy sen parista valmistumisen jälkeen. Tampere on yksi hyvä vaihtoehto, toisena pääkaupunkiseutu tai ulkomaat; Tampereen pohjoispuolelle lähteminen tuntuu isolta kynnykseltä.
Vapaa-ajallaan Juho harrastaa monenlaista liikuntaa juoksemisesta kiipeilyyn ja retkeilyyn sekä rumpujen soittamista. Kaupunkilomilla hän katselee rakennuksia ja harrastaa “urban sketchingiä” eli piirtelee rakennuksia mukana kulkevaan vihkoon.
Voit hakea Tilapalveluiden maa- ja viherrakennustöiden kumppanirekisteriin.
Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto 2024 on myönnetty Tammelan Stadionille.