Jaa somessa:
Jaa somessa:
12.5.2025
Aleksanterin koulun kaikkien kolmen koulurakennuksen peruskorjaustyöt käynnistyvät kesäkuussa 2025 ja perusparannetut tilat otetaan käyttöön elokuussa 2027. YIT on allekirjoittanut Tampereen Tilapalveluiden kanssa Aleksanterin koulun perusparannushankkeen toteutusvaiheen tilauksen. Koulun rakennuksien tekniikkaa nykyaikaistetaan ja sisätilat päivitetään vastaamaan nykyajan kouluympäristön vaatimuksia, kunnioittaen samalla rakennusten historiaa. Myös rakennusten esteettömyyttä parannetaan.
Aleksanterin koulu on poikkeuksellisen vaativa perusparannuskohde, sillä rakennukset ja piha-alue ovat suojeltuja, ja niihin tehdään mittavia rakenteellisia korjaustoimenpiteitä. Hankkeen toteutus tehdään yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana. YIT toimii hankkeen projektinjohtourakoitsijana ja päätoteuttajana. Hankkeen jo päättyneessä kehitysvaiheessa perusparannuksen sisältö sekä projektinjohtourakan tavoite- ja kattohinta määriteltiin tiiviissä yhteistyössä tilaajan, pääsuunnittelijan, projektinjohtourakoitsijan, suunnitteluryhmän ja käyttäjien kanssa. Hankkeen kehitysvaiheessa toteutussuunnitelmat ja tavoitehinta hyväksyttiin kaupunginhallituksessa huhtikuussa 2025. Projektinjohtourakan kustannusarvio määrittyi hieman yli 24 miljoonaan euroon.
”On hienoa, että pääsemme käyttämään laajaa osaamistamme historiallisesti arvokkaan Aleksanterin koulun peruskorjauksessa. Meillä on kokemusta vastaavista vaativista peruskorjaushankkeista, kuten Tampereen kaupungintalon peruskorjauksesta sekä kouluhankkeista ympäri maata. Lisäksi olemme tottuneet toimimaan tiiviissä kaupunkirakenteessa, joka vaatii erityisosaamista. Tällainen toteutusmuoto mahdollistaa hankkeelle parhaan lopputuloksen”, toteaa asumisen ja toimitilojen Pirkanmaan aluejohtaja Sami Viitanen YIT:ltä.
Hankkeessa Tampereen kaupunki pilotoi toteutusmuotoa, jossa hanke toteutetaan tavoite- ja kattohintaisena yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana.
Yhteistoiminnallisessa toteutusmuodossa kaikki osapuolet pyrkivät yhteiseen tavoitteeseen hankkeen parhaaksi sen sijaan, että toimisivat organisaatioittain. Toteutusmuodon etuja ovat luottamuksen rakentaminen, läpinäkyvyys ja avoimuus sekä yhteinen riskienhallinta.
”On todella hienoa päästä toteuttamaan tämä merkittävä perusparannushanke yhdessä YIT:n kanssa. YIT:llä on vankka kokemus ja asiantuntemus vastaavista projekteista sekä sitoutuminen yhteistoiminnalliseen työskentelyyn. Aleksanterin koulu on vaativa ja historiallisesti arvokas kohde, ja yhteistoiminnallinen toteutusmuoto antaa meille vahvan perustan onnistua tässä projektissa ja varmistaa, että kaikki osapuolet työskentelevät yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Heini Koiranen Tampereen Tilapalveluilta.
Aleksanterin koulu koostuu kolmesta eri aikaan rakennetusta koulurakennuksesta ja on Tampereen kaupungin vanhin edelleen toiminnassa oleva koulu. Wivi Lönnin suunnittelema kivirakennus on valmistunut vuonna 1904, F. C. Caloniuksen suunnittelema puurakennus vuonna 1886, ja ruokalarakennus, jonka on suunnitellut Brynolf Sjöström, on valmistunut vuonna 1875.
Aleksanterin koulutalot ovat osa Wivi Lönnin koulua. Koulutaloissa toimivat perusopetuksen luokat 1–6 sekä varhaiskasvatuksen esiopetusryhmät, yhteensä noin 550 oppilasta.
Perusparannuksen aikaisina väistötiloina käytetään Eteläpuiston päiväkodin ja koulun tiloja sekä Pyynikintie 2:n perusopetuksen väistötiloiksi suunniteltuja sekä Pispalan koulun tiloja.
Lue lisää:
Miten koulun ja päiväkodin piha voi tukea lasten hyvinvointia ja oppimista? Lue, miten maisema-arkkitehtuuri, luontoelementit ja turvallisuussuunnittelu yhdistyvät koulu- ja päiväkotipihoissa.
Tilapalveluille on myönnetty tietoturvallisuuden ISO/IEC 27001:2022 sertifikaatti. Vaativa ja arvostettu sertifikaatti on osoitus siitä, että Tampereen Tilapalvelut ottaa tietoturvan tosissaan ja täyttää toimintaansa kohdistuvat, tietoturvallisuuteen liittyvät vaatimukset.