Hyppää sisältöön

Tekevä-hankkeessa kehitetään Tampereen kaupungin kiinteistöjen energiatehokkuutta

Jaa somessa:

Tekevä-hankkeessa kehitetään Tampereen kaupungin kiinteistöjen energiatehokkuutta

Tehokas, kestävä ja vähähiilinen kuntakiinteistö -kehityshankkeessa (TeKeVä) pyritään kehittämään Tampereen kaupungin kiinteistöjen tehokasta ja kestävää energian käyttöä selvittämällä toteutettujen ja potentiaalisten energiatehokkuusinvestointien vaikuttavuutta sekä kiinteistön olosuhteiden ja energiankäytön hallinnan kehityskohtia rakennusautomaation näkökulmasta.

Hankkeessa etsitään vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Millainen vaikuttavuus energiatehokkuuteen keskittyvillä investoinneilla on? Miten rakennusautomaatiojärjestelmiä kannattaa saneerata? Mitä kannattaa mitata ja seurata? Mitä mitatulla tiedolla halutaan saavuttaa?

Hankkeessa on analysoitu vuosina 2016–2020 tehtyjen energiatehokkuustarkastelujen tuloksia. Aineiston analysoinnilla on tehty muun muassa seuraavia johtopäätöksiä:

  • Kartoitusten mukaan suurin ja kustannustehokkain potentiaali energiatehokkuuden parantamiseen on ilmanvaihdon paremmassa ohjauksessa sekä vanhojen ilmanvaihtokoneiden uusinnassa. Lämpöpumpuista etenkin uimahallien kostean poistoilman energiaa talteen ottava poistoilmalämpöpumppu on osoittautunut varsin tehokkaaksi energiatehokkuusinvestoinniksi.
  • Suurin ja kustannustehokkain energiatehokkuuspotentiaali näyttää löytyvän vanhimmasta rakennuskannasta (rakennettu 1900–1949), missä talotekniikka on usein teknisen käyttöikänsä päässä. Parhaimmillaan niiden energiankulutusta voidaan vähentää jopa viidenneksellä toteuttamalla pelkästään sellaisia energiatehokkuusinvestointeja, joissa on alle viiden vuoden takaisinmaksuaika.
  • Taloudellisesti kannattavilla energiatehokkuustoimilla voidaan vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä noin kilogramman per investoitu euro.

Hanketta rahoittaa Ympäristöministeriö, ja hanke toteutetaan yhteistyössä Swecon kanssa aikavälillä 1.5.2021–1.11.2022. Hankkeen tulokset julkaistaan webinaareissa, jotka järjestetään syys-lokakuussa 2022.

Linkki Swecon sivuille: www.sweco.fi

Tutustu työhömme

Tampereen kaupunginarkisto – uudisrakennus

Hervantaan rakennetaan uudisrakennus Tampereen kaupunginarkiston käyttöön.

Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadion – uudisrakennus

Kauppiin on rakennettu uusi pesäpallo- ja hiihtostadion. Uudisrakennuksen katetussa katsomossa on istumapaikka 2500 hengelle.

Jätä palvelupyyntö Helpdesk 040 703 4999 Helpdesk sähköposti Yhteystiedot